tiistai 8. maaliskuuta 2016 | 14.16

"Nose Work - any breed, any age, any nose"

Sain toiveen, josko tekisin postauksen nose workista ja harrastuksen aloittamisesta yms. joten päätin tehdä sen heti. Jos muita postaustoiveita tulee mieleen, otan niitä mielellään vastaan. Näitä on kiva kirjoitella silloin, kun on ollut vähän tylsempiä päiviä eikä päivästä oikein muuta postausta meinaa irrota. Tässä postauksessa siis kerron nose workista sen, mitä itse tiedän ja miten itse asiat näen.

Mistä laji on saanut alkunsa? 
Nose work on alunperin kehitetty USA:ssa rescuekoirille, jotka mm. viettävät paljon aikaa tarhoissa. Hyvänä aktiviteettinä se on nopeasti levinnyt yleisesti ihan kotikoirienkin keskuuteen.

Mitä se nose work on? Nose work on hajuetsintää. Suomessa etsittävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Hajujen etsintäympäristöjä on yhteensä neljä erilaista: laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä sekä ajoneuvoetsinä. Yleensä koiralle lähdetään opettamaan homman ideaa laatikkoetsinnällä, ja kun tämä on hallussa, lähetään etsintöjä laajentamaan kolmeen muuhun osa-alueeseen. Suomessa ei vielä ole kilpailuja järjestetty, mutta eiköhän niitäkin aikanaan saada tännekin. Toki tämäkin on laji jota voi harrastaa ihan harrastamisen ilosta, ilman kilpailuihin tähtäämistä. Nose work ei ole tiukkapipoista hommaa, vaan tarkoituksena on, että koiralla sekä omistajalla on hauskaa.

Ketkä voivat harrastaa? Nose workia voi harrastaa koiran kuin koiran kanssa, katsomatta rotua tai ikää. Se sopii hyvin esimerkiksi koira-aralle koiralle, sillä harjoitukset koulutuksissakin toteutetaan yleensä niin, ettei muita koiria ole suorituspaikalla.

Miten aloittaa harrastaminen? 
Helpoin tapa aloittaa on käydä alkeiskurssi tai lähteä kokeilemaan jonkun jo lajia kokeilleen kanssa. Lajia voi kuitenkin alkaa harrastaa kotonakin, sillä tarvittavien tarvikkeiden hankinta on helppoa. Käytännössä hajuetsintäähän voi tehdä millä hajulla vain (kunhan se on myrkytöntä), mutta mikäli kokeisiin mielii, kannattaa tilata hajut suoraan Nose Work Finlandin hajupuodista. Yhteen treeniin riittää yksi tippa hajua, joten 10ml pullo on hyvin riittoisa.

Näin meillä on edetty nose workin parissa

Röllin kanssa aloitettiin nose work kotona jo jokin aika sitten. Olin syksyllä vanhempieni chihuahuan Hupin kanssa nose work -kurssilla, josta ostin meille kotiin Rölliä varten pullon tuota ykköshajua, eukalyptusta. Aloitin kotona treenaamisen, kun olin treeneissä saanut vahvan pohjan sille, miten edetä aloittelevan koiran kanssa. 

10ml pullo eukalyptus-hajua 
Aloitimme Röllin kanssa laatikoiden kanssa, vastaavasti kuin Hupin kanssa kurssilla. Hajujen kanssa täytyy muistaa, että ne imeytyvät ja ne voivat haista esineissä useita päiviä, jopa viikkoja. Hajua ei tule laittaa siis suoraan mihinkään esineeseen. Laatikoissa tätä varten käytetään esimerkiksi huonekalutassuja, johon laitetaan tippa etsittävää hajua. Laatikkona käy periaatteessa mikä vain muovi- tai pahvilaatikko, kukkaruukku jne. 

Laatikko, jossa hajulla merkitty huonekalutassu
Aloitin Röllin kanssa yhdellä laatikolla, jossa huonekalutassussa tippa hajua. Koiralle on luontaista uteliasuutta käydä katsomassa lattialle laskettavaa laatikkoa. Siispä aina kun koira meni laatikon luokse ja laski kuonoaan vähääkään laatikon sisäpuolelle, se sai merkin oikeanlaisesta toiminnasta (esim. naksuttimen naksaus tai jokin sana joka tarkoittaa "hienoa, nami on tulossa", meillä se on "jes!") ja nami tiputettiin laatikkoon. Tämä siksi, jotta koira haistaa eukalyptuksen hajun namin syödessään, ja yhdistää näin hajun namiin. Pidä treenit lyhyinä. Meillä haisteltiin alkuun minuutti, pidettiin minuutin tauko, haisteltiin minuutti, pidettiin minuutin tauko ja haisteltiin minuutti ja lopetettiin siihen. Varsinkin Röllin kanssa, joka silloin aloitellessa oli tosi nopeasti kyllästyvä. 

Koira laittaa kuononsa laatikkoon.. 
..ja saa namin
Koira saattaa alkuun ajatella niin, että kuonon laittamalla laatikkoon saa namin, mutta siitä ei kannata murehtia. Kun on joitakin toistoja tehty yhdellä laatikolla, voidaan siirtyä kahteen laatikkoon. Meillä kaikissa laatikoissa on huonekalutassu, koska Rölli oppi etsimään laatikon sen perusteella, missä on tuo valkoinen tassu. Haju meillä on kuitenkin aina samassa laatikossa, ettei hajua jää toisiin laatikkoihin. 

Kaksi laatikkoa, haju on kuvaajasta katsottuna oikealla olevassa laatikossa.
Koira laittaa kuononsa väärään laatikkoon, mitään ei tapahdu. 
Koira kokeilee toista laatikkoa, naksautus tai muu palkkausääni/-sana ja nami laatikkoon 
Meillä Rölli alkoi kahdella laatikolla kunnolla tajuamaan, että se on se haju jota tässä etsitään. Ensimmäisen laatikon kohdalla se taisi tosiaan olla sitä, että pistänpä kuonon laatikkoon ja nameja satelee. Etene laatikoiden määrän kanssa maltillisesti, kiire ei ole mihinkään. Jos tuntuu, että koira menee sekaisin laatikoiden määrästä, palaa vähempään määrään, ja jatka sen treenaamista. 

Tässä meillä oli kolme laatikkoa ja kuono osui heti oikeaan laatikkoon. Palkkausääni/-sana ja nami laatikkoon. 
Sitten tullaan aiheeseen nimeltä ilmaisu. Ilmaisun omistaja saa itse valita, mikä koiralle tuntuu helpoimmalta. Istuminen, maahanmeno, kuonon pitäminen hajun lähteellä.. Meillä merkkinä on tuo viimeksi mainittu eli kuonon pitäminen hajulla. Tätä aloin pikku hiljaa vaatimaan, kun kahden laatikon kohdalla hajun erottaminen alkoi olla selvillä. Pikku hiljaa vaadin pidempää ja pidempää aikaa pitää kuonoa laatikossa. Jos otat ilmaisuksi istumisen (mikä Hupilla on ilmaisuna), oikean hajun löydyttyä ohjasin sen heti istumaan ja se sai palkan. Tässä vaiheessa on hyötyä jos koira osaa käsimerkit, sillä käsimerkin ohjaus siitä esimerkiksi siitä istumisesta on helpompi häivyttää pois kuin sanallinen kehoitus "istu". Mutta tätä kannattaa tosiaan miettiä mikä tuntuu itsesi ja tietysti koiran kannalta parhaimmalta. 

Rölli ja kuuden laatikon hajuetsintää 
Jossain kohtaa aloin vähentää namien laittamista laatikkoon ja olen antanut namin joko kädestä tai heittänyt sen kauemmaksi (tällä aikaa ehtii vaihtaa laatikoiden paikkaa). Tällä hetkellä harjoittelemme Röllin kanssa kuudella laatikolla, lisää olisi tarkoitus hankkia. Treenit meillä pysyy vieläkin tosi lyhyinä pätkinä, niitä tehdään sitten vain useampia pitkin päivää. Pikku hiljaa aletaan siirtymään sisätilaetsintään, tästä alueesta lisää sitten, kun ollaan vähän aikaa sitä treenattu. 

Lopuksi vielä iso kiitos Meijulle, joka auttoi tämän tekstin koonnissa. On yllättävän vaikea pohtia, onko kaikki kirjoitettu ymmärrettävästi ja mistä kohtaa aihetta on hyvä rajata ilman, että sulkee pois jotain tärkeää. 

6 kommenttia:

 1. Joku taisi ehtiä ensiksi pyytämään tästä postausta, koska minä olisin sen tehnyt myös! Lajina hajuetsintä on kiinnostanut minua paljon varsinkin, kun kotona komeilee cockerspanieli. :D En ole kuitenkaan päässyt kursseille, kun niitä ei ole ollut tai ne ovat olleet väärään aikaan. Kiitos siis tästä postauksesta, se avarsi paljon, mitä tässä käytännössä tehdään ja miten tämä homma aloitetaan! Itselleni ei olisi tullut mieleenkään, että sitä hajua pitää laittaa johonkin eri esineeseen (kuten juuri mainitsemaasi huonekalutassuun), ei siis suoraan laatikkoon! Toit esille myös tämän lajin haasteet eli juuri tuon, että koira saattaa ensiksi ymmärtää, että kuonon laittamisesta laatikkoon tulee palkka (näin tulee todnäk käymään aluksi myös meillä, joten osaanpahan sitten varautua). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, juu Facebookin kautta tuli pyyntö aiheesta :) sain hieman apua tekstin koostamisessa, aina ei tajua selittää asioita jotka itselle on jo tässä vaiheessa harrastusta "itsestään selviä". Jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan, kysymyksiä saa aina laittaa :) samoin kuin blogiaihetoiveita.
   Harrastuksena aivan huippulaji kyllä, ei ole mitään kallista välineurheilua ja on niin monipuolisesti kaikille sopiva.

   Poista
 2. Moi! Tosi hyvä teksti! Hyvin kerroit just noista mitä koira voi oppia väärin tai se yrittää mennä mistä aita on matalin.. Mä aattelin kans haluta merkkaukseks ton nenän pitämisen hajussa, koska se eroaa normaalista arjen istumisesta ja odottamisesta ym. Täytyy viel se haju miettiä, jos en keksi mitään niin tarvii tilata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos sinulle avusta tekstin kanssa ^_^ ja juu toi nenän pitäminen hajulla on aika selkeä ja helppo lisäksi omasta mielestä opettaa.

   Poista
 3. Hei! Olen miettinyt samaa harrastusta lappalaiselleni, ja mietin voiko merkkaaminen olla tassulla näyttäminen? Ns. huitasu? Vai pitääkö se olla ns. esineeseen koskematon merkki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkkaaminen voi olla mikä tahansa, mutta jos tähtää kokeisiin, kannattaa miettiä ilmaisua hieman. Koira ei saa esimerkiksi rikkoa mitään.

   Poista

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä